İçeriğe geç

NATO nedir ve ne zaman kuruldu

NATO Nedir ve Ne Zaman Kurulmuştur?

NATO (Askeri müttefiki topluluğu) ikinci Dünya Savaşı’ndan sonra, 1949 yılında kurulmuş olan, Birleşmiş Milletler’in (BM) askeri koludur. NATO, Birleşmiş Milletler’den farklı olarak, üyelerinden birinin savunma için ortak hareket etmeyi öngören anlaşmalar içindedir.

NATO’nun Amacı

NATO’nun amacı, üye devletleri arasındaki güveni arttırmak, tehlikeleri birlikte ortadan kaldırmak ve siyasi, askeri ve ekonomik faydaların paylaşılmasını sağlamaktır. NATO’nun ana görevleri arasında üyelerinin karşılıklı güvenliklerinin güçlendirilmesi, saldırıya karşı korunmaları ve savaşa karşı diplomasiyi arttırmak vardır.

NATO’nun Kuruluşu

NATO, Birleşmiş Milletler’in (BM) askeri kolu olarak 1949 yılında İsviçre’deki Cenevre’de 12 devlet tarafından imzalanan North Atlantic Treaty’ın (Kuzey Atlantik Antlaşması) ardından kurulmuştur. Antlaşma’nın imzalayan devletler arasında Almanya, ABD, Belçika, İçel, Danimarka, Fransa, İtalya, Luxemburg, Hollanda, Norveç, İspanya ve İngiltere vardı.

NATO’nun Üyeleri

NATO’nun üyeleri arasında bugün 30 ülke bulunmaktadır. NATO’nun üyeleri arasında; ABD, Almanya, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, Hollanda, İsrail, İtalya, Letonya, Litvanya, Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İzlanda, Türkiye ve İngiltere bulunmaktadır.

NATO’nun Son Zamanlardaki Faaliyetleri

NATO, son zamanlarda, üyelerinin karşılıklı güvenliğini güçlendirmek için çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Bu faaliyetler arasında, NATO üye ülkelerinin desteklenmesi, ekonomik, teknolojik ve askeri alanlarda ortak hareket etme, ayrıca eğitim, çatışma önleme ve çözüm, Irak’ta ve Afganistan’da terörle mücadele ve BM’nin görevlerini destekleme gibi konular bulunmaktadır.

NATO’nun Sonuçları

NATO, üyelerinin karşılıklı güvenliğini arttırmak ve bölgedeki istikrarı güçlendirmek için çok sayıda faaliyette bulunmuştur. NATO, üye ülkelerinin küresel güvenlik ve istikrarının arttırılmasını sağladı. Aynı zamanda, NATO, ekonomik ve teknolojik alanlarda üye ülkeler arasında büyük bir işbirliği oluşturmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir