İçeriğe geç

Apraksi bozukluğu nedir

Apraksi Bozukluğu Nedir?

Tanım

Apraksi bozukluğu, motor becerileri başarılı bir şekilde yürütmeyi engelleyen nedensiz ve sürekli bir bozukluktur. Apraksi bozukluğu, hareketlerin uygun biçimde planlanmasına ve yürütülmesine ilişkin engellere neden olur.

Belirtiler

Apraksi bozukluğu, hareketleri kontrol etmek ve uygulamak için gerekli olan zihinsel veya davranışsal becerilerin etkilenmesiyle ilgilidir. Apraksi bozukluğu olan kişiler, görevleri veya hareketleri tam olarak yerine getirmek için başarısız olurlar. Bazen, bu becerileri anlamak veya öğrenmek de güç olabilir. Apraksi bozukluğu, kişilerin hayatlarının her alanını etkileyecek düzeyde engeller oluşturabilir.

Nedenleri

Apraksi bozukluğu, zihinsel veya fiziksel nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlar arasında beyin hasarı, beyin tümörleri, bilişsel bozukluklar, Alzheimer hastalığı ve demans gibi şeylere neden olan sinir sistemi hastalıkları yer alır. Ayrıca, alkol veya madde kötüye kullanımı durumunda da apraksi bozukluğu görülebilir.

Tedavi

Apraksi bozukluğu, kişiye özel bir tedavi ile kontrol altına alınabilir. Apraksi bozukluğu olan kişilerin tedavisinde, antidepresanlar, psikoterapi veya egzersiz gibi birkaç yöntem kullanılabilir. Ayrıca, uygun beslenme ve uygun uyku alınması da, apraksi bozukluğu olan kişilerin işlevlerini arttırmaya yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir