Karaborsacılık neden haramdır?
Stokçuluk veya karaborsacılık bizim değerlerimizle bağdaşmaz ve ayet ve hadislerin genel hükümleri aynen tekrarlanır. Dolayısıyla piyasada ihtiyaç varsa bir kimsenin sadece kendi çıkarını düşünerek ve topluma zarar vererek malını stoklaması caiz ve haramdır.
İntikâr nedir?
Bir kimsenin kendi adına değil, müşterisi adına komisyon karşılığında alım-satım yapmasını ifade eden bir fıkıh terimi.
İhtikâr haram mıdır?
Karaborsacı, ihtiyaç duyulan mallara olan talebi artırarak, fiyatların yapay olarak yükselmesine ve malların değerinin normal piyasa seviyesinin üzerine çıkmasına neden olur. Karaborsacılık İslam’da ve diğer dinlerde ve hukuk sistemlerinde yasaktır.
Karaborsa günah mı?
İslam toplumunda karaborsa, fırsatçılık ve tefecilik haramdır.
Mal stoklamak günah mı?
Bu nedenle, bolluk ve ucuzluk zamanlarında mal stoklamak ve gerektiğinde makul ve cari fiyatlarla satışa sunmak caizdir. Ancak, bu ürünleri stoklayarak piyasa fiyatlarını şişirmek ve aşırı kâr elde ederek topluma zarar vermek caiz değildir, çünkü bu karaborsa ticareti sayılır.” 10 Mart 2022
İstifçilik günah mı?
İnsanların ihtiyaç duyduğu malları stokçuluk ve karaborsacılık yoluyla saklamak, insanları yoksulluk, sıkıntı ve ızdırap içinde bırakmak da aynı derecede günah ve kötüdür.
Müevvel ne demek?
Sözlükte “tercüme et; evl kökünden türeyen ve “dönmek” anlamına gelen “te’vîl” kalıbından türeyen müevvel kelimesi, “bir kimsenin dönüp varacağı yer, sonunda varacağı nokta” anlamına gelir. Bir fıkıh terimi olarak, olası anlamlarından birinin, zannî delillere dayanarak diğer(ler)ine üstün tutulduğu yaygın bir ifadeyi ifade eder.
İcare ne demek?
İcara sözlükte; “kiralamak, kiralamak, kiraya vermek” anlamına gelir. Terim olarak, “belirli bir tür ve miktardaki bir menfaati belirli bir bedel karşılığında satmak ve vadesi dolduğunda bu menfaati geri çekmek veya İcarayı yenilemek” anlamına gelir.
Leş haram mıdır?
Dinimizde yenmesi, içilmesi ve kullanılması haram olan içki, domuz eti, dökülmüş kan, leş ve putların satışı da (Mâide, 5/3, 90; En’âm, 6/145) haramdır (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 3/326 [14535]).
Haram olan işler nelerdir?
Fıkıh terminolojisinde, Allah’ın kesinlikle yasakladığı eylemlerin genel adıdır. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah’tan başkası adına kesilmiş bir hayvanın etini yemek, faiz tüketmek, kumar oynamak, define aramak, zina yapmak, zulmetmek ve/veya cinayet işlemek haramdır.
Helal olmayan her şey haram mıdır?
Helal olan her şey haram değildir. Dünyanın başlıca dinlerinin her birinin, belirli bir yiyecek türünün tüketimi, kökeni veya hazırlanma yöntemiyle ilgili olanlar da dahil olmak üzere kendi bireysel ilkeleri vardır. Bu kurallar dine bağlı olarak az veya çok kısıtlayıcıdır.
Borsaya girmek helal mi haram mı?
Hisse senetleri gerçekte var olmayan hayali ve sanal düzenlemeler olduğundan, borsadaki işlemler olumlu karşılanmaz. İslam dinine aykırı olmadığı sürece gerçek eylemlerin caiz olduğunu düşünür. Ancak, günümüz borsa sisteminde denetimin tamamen imkansız olması nedeniyle bunun caiz olmadığını belirtmiştir.
İhtikâr ne anlama gelir?
İhtikar, Arapça kökenli bir kavramdır. İhtikar kelimesi, ticari malları istiflemek ve onları daha pahalı hale getirmek için pazara teslimatını geciktirmek anlamına gelir.
Karaborsa ne oluyor?
Karaborsa, yeraltı ekonomisi veya gölge ekonomi, yasadışılık özelliği taşıyan gizli bir pazar veya işlemler topluluğudur.
Karaborsacılık yasaklanmasının sebebi nedir?
Görevlerini (özellikle gümrük memurlarının) rüşvet karşılığında kötüye kullanmaları, karaborsacılık ve kaçakçılığa karşı mücadeleyi gereksiz hale getirdi. Buna göre, gerekli malların elde edilememesi hem karaborsacılığa hem de kaçakçılığa yol açtı.
Borsa neden haramdır?
Mevcut borsa sistemini İslami sistemle çelişen bir sistem olarak görüyor. Borsa sistemini kumar sistemine benzetiyor. Hisseler hayali ve gerçek olmayan sanal varlıklar olduğundan borsadaki işlemlere olumlu bakmıyorlar. Gerçek eylemlerin İslam dinini ihlal etmediği sürece caiz olduğunu düşünüyor.
İstifçilik günah mı?
İnsanların ihtiyaç duyduğu malları stokçuluk ve karaborsacılık yoluyla saklamak, insanları yoksulluk, sıkıntı ve ızdırap içinde bırakmak da aynı derecede günah ve kötüdür.
Mal saklamak günah mı?
İhtiyaçlar karşılanmadıkça ve zaruri ihtiyaçlar ortadan kaldırılmadıkça fazla mal biriktirmek caiz değildir. Mülkte malın kullanımı ve harcanması konusunda bazı kısıtlamalar getirilmiştir. Toplumsal bolluk ve refahın olduğu durumlarda bile aşırı lüks ve israfa izin verilmemiştir.