Davalının TC’si olmadan dava açılır mı?
HMK’nın ilgili hükümleri, davalının dilekçesinde TC kimlik numarasının gösterilmesini zorunlu kılmamaktadır (HMK’da davalının adresinin gösterilmesi istenmektedir).
Dava dilekçesinde zorunlu unsurlar nelerdir?
Dilekçede bulunması gereken zorunlu unsurlar şunlardır: Davanın tarafları; Davayı açan kişinin adı ve soyadı, kimlik bilgileri, adresi ve telefon numarası, Davalının adı ve soyadı, kimlik bilgileri, adresi ve telefon numarası ve varsa davacı avukatına ait bilgiler.
Dava açarken kimlik fotokopisi gerekli mi?
Dava açılırken tarafların kimlik numaralarının verilmesi zorunlu değildir.
Adresi bilinmeyen kişiye tebligat nasıl yapılır?
Adres bilinmiyorsa, mahalle veya köy muhtarının kayıt belgesine not eklemesi suretiyle durum kayıt memuru tarafından tespit edilir. Ancak, düzenleyen makam gerekli görürse, muhatabın adresini kamu veya özel kurum ve kuruluşlara veya polise doğrulatıp tespit ettirebilir.
TC vatandaşı olmayan biri dava açabilir mi?
Yabancılar Türkiye’de şikayette bulunabilir, dava açabilir ve icra takibi başlatabilir. İzlenecek prosedür Türk vatandaşları için olandan farklı değildir.
Dava açmak için hangi belgeler gerekli?
Hangi mahkemeye gideceğiniz, davayı etkileyen faktörlere bağlı olacaktır. Avukatınızın yardımıyla, dilekçeyi doğru mahkemeye sunabilirsiniz. Dava açmak için hangi belgelere ihtiyaç vardır? Dava açmak için gereken belgeler arasında dilekçe, delil listesi ve vekaletname (dava bir avukat tarafından açılmışsa) yer alabilir.
Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Başbakanlık’ın 2004/12 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına ve Bilgi Edinme Hakkına İlişkin Genelgesi’nin 1/a maddesinde; “Ad, soyad veya adres belirtilmeyen, imza bulunmayan, belirli bir konu içermeyen veya yargı mercilerinin görevine giren dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.
HMK 122 maddesi nedir?
HMK’nın “Dilekçenin Tebliği” başlıklı 122. maddesine göre; mahkemece dilekçe davalıya tebliğ edilir ve tebligat zarfında davalının davaya cevap vermesi için iki haftalık süre bulunduğu belirtilir.
HMK dava şartları nelerdir?
Taraflara ilişkin dava şartları: “Davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davayı temsil ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip etme yetkisi”; Davanın konusuna ilişkin dava şartları ise şu şekilde sıralanmaktadır: “Kesin hüküm ve hukuki yararın bulunmaması”.
Kimliksiz mahkemeye gidilir mi?
Mahkeme duruşma için bu ön soruları netleştirdikten sonra CMK’nın 191. maddesinin 3. fıkrasının a. bendine göre; “Sanığın kimliği açıkça tespit edilir ve kendisinden kişisel ve mali durumu hakkında bilgi alınır.”
Kimlik fotokopisi istenmesi yasal mı?
1. İş Kanunu’nun 75. maddesine göre kimlik fotokopisi alınmaması halinde, çalışanın kimlik bilgileri, çalışanın kişisel dosyasını oluşturmak için kullanılabilir. Ancak, çalışanın veya müşterinin kimlik bilgilerini almak için kimlik fotokopisi çekilmesi açıkça hukuka aykırıdır.
Avukat TC kimlik numarası bulabilir mi?
Arkadaşlar, şikayet dilekçesinde TC kimlik numarası varsa avukatlara nereden biliyorsunuz diye sormuyorlar mı? Avukatlar kamu hizmeti yapıyor. Kısıtlı da olsa bazı bilgilere ulaşabiliyorlar. Uyap üzerinden talepte bulunarak gerçek kişi bilgilerine de ulaşmak mümkün.
TC kimlik numarası olmadan dava açılır mı?
Konuşma. UYAP’ta kimlik numarası bilinmeyen kişiye karşı dava nasıl açılır? Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre davalının dilekçede T.C. kimlik numarasını belirtmesi zorunlu değildir.
Mahkeme neden adres araştırması yapar?
İlgili kanunlar, borçluya kamusal bildirimde bulunmak için etkili bir adres araması yapılmasını gerektirir. Adres araması yapılmadan bildirim usulüyle sonuçlandırılan işlemler, iptal davasıyla her zaman iptal edilebilir.
Adreste bulunmayan kişiye tebligat nasıl yapılır?
Adreste muhatap yoksa, tebligat memuru, tebligat tutanağında adresten geçici olarak ayrılma nedenini, ayrıca tebligat yapanın adını, soyadını ve ünvanını belirtmeli ve tebliğ edilecek belgeyi beyanı yapan kişiye teslim etmelidir. Tebligat tutanağı, tebligat yapan kişi tarafından imzalanır.
Başkası adına dava açılır mı?
Başka bir deyişle, bir kişi istediği kişiye yetki vererek bir hukuki davada temsil edilemez. Bir kişinin bir davadaki taraflar adına avukat olarak hareket edebilmesi için, o kişinin davadaki tarafları temsil etme kapasitesine sahip olması gerekir. Sadece kanunla belirlenen kişiler davayı temsil etme yetkisine sahiptir.
Karşı tarafın TC’sini nasıl öğrenebilirim?
Bir kişinin T.C. Kimlik Numarası, başka bir yakınının kimlik bilgilerini belirlemek için kullanılamaz. Ayrıca T.C. kimlik numaraları, kişinin kim olduğu, cinsiyeti, yaşı, dini ve doğum yeri gibi anlamlı bilgiler içermez.
Telefon numarası üzerinden dava açılır mı?
Türk Ceza Kanunu’na göre bilişim sistemleri yani internet veya telefon yoluyla yayılan her türlü tehdit, hakaret ve kötü muamele suçtur. Buna göre mahkemeye gidilip doğru ceza avukatı seçildikten sonra dava açılabilir.
TC olmadan icra takibi yapılabilir mi?
T.c. olmadan da takibi açabilirsiniz. Takip talebinde mutlaka belirtilmesi gereken bilgiler arasında TC Kimlik Numarası yer almamaktadır.